Federación Estatal de Organizaciones Feministas

Portada del sitio > Noticias > Els dies 3, 4 i 5 de juny hem fet història!!!

Els dies 3, 4 i 5 de juny hem fet història!!!

Miércoles 15 de junio de 2016

Aquest cap de setmana 3, 4 i 5 de juny les feministes catalanes hem fet història!.

Més de 2.500 feministes i més de 150 grups hem participat a les Jornades Radical-ment feministes!. Durant tres dies hem compartit al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, espais de debat, taules, tallers, exposicions, espais creatius, músiques, balls, art, reflexions…fruit de l’energia que les feministes tenim i desprenem al trobar-nos i re-trobar-nos!.

Hem aconseguit, malgrat el nul ressò als mitjans de comunicació (llevat d’algunes excepcions a les que agraïm la seva receptivitat), visibilitzar a les xarxes socials la capacitat transformadora dels feminismes per aconseguir una vida digna, lliure i socialment justa per a tothom ; compartir els discursos i les pràctiques feministes per enderrocar el sistema capitalista i heteropatriarcal; enfortir les relacions entre les dones, lesbianes i trans i entre tots els grups i xarxes feministes, i posar de manifest les llargues i diverses trajectòries dels feminismes a Catalunya amb un mutu reconeixement.

L’energia i les reflexions que s’han aportat en aquestes jornades de ben segur contribuiran a bastir una societat sense violències masclistes i sense guerres, solidària, lliure i feliç per a totes les dones, lesbianes i trans i per al conjunt de la societat i del planeta.

Hem celebrat que fa 40 anys, maig de 1976, milers de dones es van trobar a les Primers Jornades Catalanes de la Dona al Paranimf de la Universitat de Barcelona. Van ser un esclat de força i la constatació de l’existència d’un moviment feminista que s’havia anat configurant, principalment, al voltant de les vocalies de dones de les associacions de veïns i veïnes dels barris i dels grups d’autoconsciència que es van crear als darrers anys de la dictadura franquista.

Cada 10 anys s’han continuat organitzant trobades de feministes d’arreu de Catalunya. La celebració de jornades feministes cada 10 anys s’ha convertit en una oportunitat per a la confluència dels diferents feminismes del nostre país. Des de fa quaranta anys, el moviment feminista català s’ha autoconvocat en una celebració especial els anys acabats en 6: l’any 1976 les “Primeres Jornades Catalanes de la Dona”, l’any 1996 “20 anys de Feminisme a Catalunya”, l’any 2006 “Les dones sabem fer i fem saber”, i l’any 2016 les jornades “Radical-ment feministes” .

Les jornades han estat fruit de dos anys de preparació col·lectiva, la diversitat d’espais de debat, taules, tallers, exposicions, i espais creatius, han versat en torn a tres eixos:

Viure en llibertat / Contra les violències masclistes heteropatriarcals. La violència estructural del sistema patriarcal i capitalista s’ha d’acabar per sempre i a tot arreu. Reivindicarem que qualsevol forma de violència masclista ataca el dret a la llibertat de ser de les dones, lesbianes i trans. La llibertat no és només un conjunt de drets en un sistema democràtic retallat i precari; el concepte de llibertat vol donar sentit al fet de poder ser, sense imposicions ni estereotips i relacionar-se amb qui vulguem i moure’ns sense por i sense i limitacions.

La sostenibilitat de la vida i com fer-la possible d’una manera vivible. La crisi de civilització actual és sistèmica i radica en el conflicte capital-vida. Defensem la sostenibilitat de tots els éssers del planeta per sobre de la l’economia del benefici d’uns pocs. Volem acompanyar la vida d’una manera integrada, per sostenir les necessitats del cos, dels sentiments i de la ment. Reivindiquem col·locar les persones, els treballs de cura i els de manteniment de la vida en el centre de la societat.

Cossos, sexualitats i identitats. El dret al propi cos vincula llibertat i sexualitat. El sistema capitalista heteropatriarcal, racista i capacitista estigmatitza els cossos diversos i múltiples i els situa en un lloc d’opressió. Hem de continuar interrogant les categories “dona”, “lesbiana” i “trans” dins dels diferents discursos i deconstruint les masculinitats/feminitats com a binomi tancat i rígid, fruit d’una visió basada en la naturalització de l’heterosexualitat. Ser feminista és una forma política d’habitar el món per expressar l’existència de subjectivitats diverses.

Moltes idees visibilitzades, compartides, viscudes, repensades, totes aquestes diversitats, es van complementar amb propostes d’activismes comuns i transversals per a pròxims mesos. Reptes pels quals treballar !!!!

OBRIM LES FRONTERES, Dones lliures en territoris lliures

19 juny, Dia mundial de les persones refugiades bloc feminista a la manifestació a Barcelona
16 juliol Caravana solidaria cap a Tessalònica, surt de Barcelona. Fem una crida per omplir un autobús de dones, denunciem la violència sexual que pateixen les refugiades

CONTRA les Violències patriarcals

5 Novembre Manifestació a Tarragona, la convocatòria parteix dels moviments feministes de Catalunya, País Valencià i Ses Illes.

Quaranta anys després ens seguim reivindicant des d’una diversitat generacional, social, ètnica, cultural, d’origen, ideològica, política, d’identitats dissidents… Hem sumat forces i energia a la lluita contra l’heteropatriarcat, ens reivindiquem dels feminismes radicals. Volem denunciar la nul.la cobertura informativa dels mitjans de comunicació “generalistes” sobre el que som, volem, anhelem i reivindiquem.

Per a mes informació:

https://jornadesfeministes2016.blog.pangea.org/

Email: radicalmentfeministes.2016@gmail.com

JPEG - 161.5 KB

Ver en línea : http://jornadesfeministes2016.blog....


#JornadesFeministes2016
#RadicalmentFeministes
http://jornadesfeministes2016.blog.pangea.org/galeria-de-fotos/

Portafolio